İyi bir yöneticide olmazsa olmaz bir takım özellikler bulunur. İyi bir yönetici önce kendini çok iyi tanımalıdır. Yeteneklerini, bilgi birikimini, yönetim kabiliyetlerini çok iyi analiz edip geliştirmelidir. Hatta günümüzde popüler olan söylemle yöneticiden çok Lidere dönüşebildiği ölçüde hem mahiyetinde çalışan personele iyi bir orkestra şefliği yapacak, hem de takımında iyi bir iz bırakarak arkasında onu taklit etmeye istekli bir topluluk bırakacaktır.
Elbette yönetmek bir beceri ve kabiliyet işidir. Herkes yönetici yada lider doğmaz. Ancak İş dünyası sizi yönetici koltuğuna getirme lütfunda bulunmuşsa o halde onun hakkını da vermelisiniz. Empati ve iletişim yeteneğiniz son derece gelişmiş olmalı ve insan psikolojisinden çok iyi anlamalısınız. Örgütünüzün ihtiyaç duyduğu temel güdülenme isteklerine bir yönetici olarak karşılık verebilmelisiniz.
Yönetiminizindeki personelin moral ve motivasyonu bir yöneticinin iş yapma becerisi ile doğru orantılıdır. Dolayısı ile motivasyonu düşük personel kalitesiz iş çıktıları yaratarak sizin yöneticilik vasıflarınızı zedeler bir hale gelecektir. Bu noktada çok dikkatli olmalısınız. Sürekli aynı işi yapan personelde bir bıkkınlık ve bezginlik hali gelişmesi olasılık dahilinde bir durumdur. Böyle personelleriniz için "iş rotasyonu ve iş zenginleştirme" metotları uygulanarak personelin işten keyif alması sağlanabilir. Ya da personelin "yetki ve sorumlulukları" arttırılıp onun özgüven gelişimi sağlanarak hem firmaya bağlılık arttırılabilir hem de daha kaliteli iş çıktıları sağlanabilir.
Bu noktada yöneticinin takdiri önem taşımaktadır. Günümüz şirketlerinde üst yöneticiler "CEO" lar şirketlerine karlılık sağlayabildikleri ölçüde Lidere dönüşebiliyorlar ve bu başarılı yönetim algısı örgütte rol model olmalarını sağlıyor. Başarıyı yakalayamayan yani örgütte "Lider"olamayan CEO ların şirket tarafından azledildiğini görmekteyiz. Dolayısı ile örgütte Lider olarak bir sinerji yaratamayan yöneticilerin iş dünyasında uzun soluklu kalmadıklarını sosyal medyadan takip diyoruz. Takım çalışması tek başına bir birey başarısına endeksli değildir. Dolayısı ile örgütünüzde ne kadar bir uyum sağlanırsa başarının arkasından geldiğini göreceksiniz.
Her telden çalan müzik aletlerinin kulağa hoş gelen ritimlere dönüştürebilmek sizin yönetim kabiliyetinizle ilgilidir. İyi bir Lider olmak için örgütünüzden çıkan seslere bir kulak verin! İşinden memnun olmayan insanların çıkardığı ses, homurtu şeklinde ve memnuniyetsizliği ifade eden yüksek sesler şeklinde karşınıza çıkacaktır. Kulak tırmalayan, ahenksiz ve çirkin olan bu sesleri ,kulağa dinlendiğinde son derece keyif veren armonilere dönüştürebilirseniz örgütünüzde uyumu ve sinerjiyi yakalamışsınız demektir.
Bu noktada üst yönetime büyük işler düşmektedir. Görmedim duymadım, bilmiyorumu uygulayan yöneticiler aynı şekilde alt kadrolarda uyumsuz ve kalitesiz çalışanlar topluluğu oluşmasına çanak tutmuş demektir. Dolayısı ile mutlu çalışanlar topluluğu yaratarak örgütünüzün daha sağlıklı çalışmasını sağlayabilir ve işletmenizi de o ölçüde verimli bir hale getirebilirsiniz.
Bizim kuşak bilir TRT 1 de "Voltran" isminde bir çizgi film yayınlanırdı. Bu çizgi filmde Voltran 5 tane aslan şeklinde robottan oluşuyordu. Robotun başını oluşturan aslan aynı zamanda Voltran'ın da lideriydi. Voltran'ı ortadan kaldırmak için her seferinde uzaydan kötü bir robot gönderilirdi. 5 aslan önce o robotla bir süre mücadele eder ve bu mücadele neticesinde kötü robota biraz zarar verilir ancak onun yok edilmesi adına bir başarıya ulaşılamazdı.
Daha sonra Voltran'ı oluşturmak için 5 aslan robot birleşir ,kötü robotla mücadele etmeye başlar ve en sonunda Voltran ışın kılıcı ile kötü robotu alt eder ve "Evrenin Tek Koruyucusu" olarak hüküm sürmeye devam ederdi. Bu çizgi film daha çocukken takım çalışmasının ne kadar önemli olduğunu, birlik ve beraberliğin bir güç yaratarak her türlü zorluğun üstesinden geldiğini ,dağınık güçlerin bir lider altında toplandığında bir sinerji oluşturduğunu çok güzel bir şekilde anlatıyordu.
Bu modeli iş dünyasına uyguladığımızda mahiyetimizde çalışan personeller birer aslan bile olsalar güdülenmedikleri ve bir güç oluşturamadıkları sürece pek fazla bir anlam ifade etmiyorlar. İyi bir lider takım çalışması ile örgütünü güdülediğinde Voltran oluşacak ve örgütleri başarıdan başarıya koşacaktır.
Mesut YÜKSEL
0 yorum:
Yorum Gönder