İnsan Kaynakları Sektörü'ne Geçiş Yapacak İseniz Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Bu Soruya Cevap Bulmaya Çalışalım.
İlköğretimi tamamladınız. Lise öğreniminiz de bitti. Sıra geldi bütün bir ömrünüz boyunca kariyer hayatınızı etkileyecek Üniversite Tercihinizi yapmaya. Bu noktada çok son derece ince eleyip sık dokumalısınız. Yanlış bir tercih yapmamak adına profesyonel yardım alarak bu konuda daha sağlıklı kararlar verebilirsiniz. İnsan ilişkilerinde başarılı olduğunuzu, iletişim ve empati yeteneğinizin de gelişmiş olduğunu düşündünüz ve tercihinizi yaptınız.
Üniversite Tercihinizi İnsan Kaynakları Bölümü'nden Yana Kullandığınızı Düşünelim.
Herhangi bir üniversitede İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü'nü tercih ederek öğrenim gördüğünüzü yada bu bölümümden mezun olduğunuzu var sayalım.
Veya sonradan İnsan Kaynakaları Sektörü'ne geçiş yapmak istediğinizi düşünelim.
İyi Bir İnsan Kaynakları Çalışanı/Uzmanı Olabilmek İçin Neler Yapmalısınız?
- İşi insan olan bir sektörde çalışmak için önce kendinizi çok iyi tanıyıp analiz etmelisiniz. Zayıf ve güçlü yönlerinizi iyi bilmeli, zayıf yönlerinizi güçlendirmeli ve güçlü olan yönlerinizi de ön plana çıkarabilmelisiniz.
- Kaynağını (Değerlerini) insan odaklı bir yaklaşımdan alan "İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi" öncelikle sağlıklı ve yetişmiş bireylerin kontrolünde ancak yönetimin stratejik bir partneri olabilir. Bu mesleği seçecek iseniz öncelikle kişisel gelişiminizi her zaman ön planda tutamalı, mesleki yayınları ve kişisel gelişim kitaplarını sürekli okumalısınız. Mesleki anlamda sürekli güncel kalabilmek, İK Yönetiminin "Sürekli Gelişim" anlaşıyışına paralel bir bakış açısı ile yol alarak mesleğinizde ilerlemenizi sağlayacaktır.
- İnsan Kaynakları ile ilgili toplantı, panel, konferans vb.etkinliklere katılmanız size mesleki anlamda değişik bakış açıları kazandıracaktır. Bu toplantılarda işverenler ve İK yöneticileri ile tanışma olanağı bulabilirsiniz. Belkide bu tanışmalar bir fırsata dönüşerek iş dünyasında size yeni bir kapı açılmasına vesile olacaktır. (Bu gibi toplantılar genelde ücrete tabi olmaktadır ve öğrenciler için genelde bu ücretler maalesef yüksektir.)
- İnsan ilişkileriniz çok iyi olmalıdır. İnsanları sevmelisiniz ve iyi bir dinleyici olmalısınız. Özellikle empati ve iletişim teknikleri eğitimlerini almış olmanız iş mülakatlarında ve sektörde size avantaj sağlayacaktır.
- İyi bir gazete okuyucusu, gündem takip edicisi ve TV izleyicisi olmalısınız. Her an her şeyden haberiniz ve bilginiz olmalıdır. Özellikle TV'de siyasi tartışma programları, kaliteli belgeseller ve mesleki programlar izlemeniz ufkunuzu açacaktır.
- Kişisel gelişiminiz adına sinema, tiyatro, müzikal vb. etkinlikleri izlemek ruhunuzu besleyecek ve size farklı bakış açıları kazandıracaktır.
- Sigara, alkol vb. gibi zararlı alışkanlıklardan uzak olmalı ve bedeni performansınızı arttırmak adına spor yapmalısınız. Beslenme tarzınıza ve uyku düzenininize de çok dikkat etmelisiniz. İş dünyasının oldukça stresli ve zor koşulları ile başa çıkabilmek için berrak bir zihin, kuvvetli bir algı yeteneği ve güçlü bir bedeni performansınız olmalıdır.
- Boş zamanlarınızda keyif aldığınız hobileriniz olmalı. Resim, maket yapımı, el sanatları, müzik enstrumanı çalma vb. yeteneğiniz olan bir alanda hobi sahibi olmanız ,hem gergin olduğunuz ortamdan sizi uzaklaştıracak hem de zihninizdeki yorgunluğu dinlendirecektir.
- Çok iyi bir "Sosyal Medya Uzmanı" olmalısınız. Facebook, Linkedin vs. gibi sosyal mecralarda iş hayatında olan önemli kişileri (Yöneticileri, İK Müdürü/Uzmanı vb.) ağınıza ekleyerek kendinize bir şans yaratabilirsiniz. Ağınızda yapacağınız mesleki alandaki yorumlar ve farklı konularda yapacağınız entellektüel paylaşımlar ile işverenlerin dikkatini çekebilirsiniz. Bu noktada sizin iletişim becerileriniz devreye giriyor.
- İnsan Kaynakları Sektörü'nde çalışacak isek çalıştığımız firmada Yönetimi,Kurumun "Misyon ve Vizyon"unu temsil edecek insanlar olduğumuzu unutmamalıyız. Kişisel bakımımızı her gün yapmalı ve kılık kıyafetimize de gerekli özeni göstermeliyiz. Her gün fit ve enerjik bir şekilde işimizin başında olmalıyız.
- İyi bir ifade ve yazım gücünüz bulunuyor ise mesleki görüş ve yorumlarınızı içeren bir BLOG açmanız, düşünen ve üreten bir insan olduğunuzu göstererek sektörde fark yaratıp dikkat çekmenizi sağlayacaktır.
Peki sektörde tüm bunları başarı ile yapmış olmanız işverenleri etkileyecek mi?
Şimdi bu soruya cevap bulmaya çalışalım.
Tüm bu süreçlerden başarı ile geçmiş olmanız sektörde maalesef sizi birinci yapmayacaktır. Yukarıda saydığım maddelere belki de en önemli ilaveyi şimdi yapacağım. O da zorluklarla mücadele azim ve kararlılığında olmanız.
Milyonlarca işsizin olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Üniversiteden her yıl binlerce genç diplomalarını alarak iş dünyasına giriş yapmak istiyor. Burada sizin mücadele azim ve kararlılığınız, kişisel gelişiminiz, stresle başa çıkabilme gücünüz ve kendinize olan güveniniz rakiplerinizin önüne geçmenizde en büyük etken olacaktır.
Dolayısı ile kişisel gelişimleriniz adına almış olduğunuz kurslar, iyi bir firmada yapmış olduğunuz staj ve güçlü yönlerinizi sergilediğiniz bir CV sizi ön plana çıkaracaktır.
Kariyer portallarında profesyonel bir CV hazırlayıp İK ile ilgili güncel ilanlara başvuru yapmalısınız.CV nizde güçlü yönlerinizi ön plana çıkaran bir "Önyazı"nız olmalıdır.
.
Kariyer portallarında profesyonel bir CV hazırlayıp İK ile ilgili güncel ilanlara başvuru yapmalısınız.CV nizde güçlü yönlerinizi ön plana çıkaran bir "Önyazı"nız olmalıdır.
.
Sonradan bu mesleğe geçmek isteyenler için daha önce İnsan Kaynakları ile paralel mesleklerde çalışmışlar ise onlar için bu bir avantaj olacaktır.(İletişim, Medya, Bankacılık, Halkla İlişkiler vb.)
Tüm bunlara ilave olarak geniş bir sosyal çevreye sahip olmak belkide yukarıda saydığım tüm maddelerin önüne geçmektedir. Ailenizde yada sosyal çevrenizde toplumsal statü olarak iyi konumda olan bireylerin bulunması ve onların size iş konusunda yardımcı olmaları, sizin onlarca basamak birden atlayarak iş dünyasında iyi bir firmada kariyer yapma şansı yakalamanızı sağlayabilir.
Mesut YÜKSEL
2 yorum:
Her şeyden önce eğer İK alanında kariyer yapmak istiyorsanız, sadece istemekle kalmayıp bu mesleği tanımanız ve sevmeniz gerekir. Tanımanız için Sn. Mesut YÜKSEL 'in önerileri ile birlikte temel olarak insanı sevmeniz gerektiğini hatırlatayım. Çünkü o bir değerdir.. Değerin değerini bilmeyen veya onu anlamayan bu işi amaçlarına uygun yapamaz. Yapsa da yaptığı işten mutlu olmaz. Olması gerektiği gibi yapamaz. Zorluklara da karşı koyamaz. Zira bizde (Ülkemizde )İK kültürü henüz embriyon aşamasında dersek abartmış ve fazla küçümsemiş olur muyum bilemiyorum. O yüzden gerçekten bu işi istiyorsanız bu işi iş edinin ve onun için çaba harcayın. derim.
Bu arada Mesut Bey'ede bu güzel yazısı için teşekkür ederim.
Taha Bey değerli yorum ve düşünceniz için ben de sizlere teşekkür ederim.
Yorum Gönder