25 Ocak 2015 Pazar

İNSAN KAYNAKLARI KONFERANSLARINA BİR AYNA



İnsan Kaynakları Yönetimi merkezinde insan olan bir disiplin olduğu için oldukça hassas konuları bünyesinde barındırır. Firmalar varlıklarını sürdürebilmeleri için sürekli yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç duyarlar. Dolayısı ile  insan kaynağının seçimi ve işletmeye bir değer olarak kazandırılması İK nın belirli prosedürleri uygulaması ile gerçekleştirilir.
 
Tüm bu aşamaların doğru ve sağlıklı olarak gerçekleştirilmesi öncelikle yetişmiş insan kaynakları personelleri ile mümkün olacaktır. Firmaların marka takıntıları yüzünden belli üniversitelerden mezun olan ve sektörde isim yapmış  firmalarda bir süre çalışmış olanlar "Yetenek" olarak görülerek   işletmeye kazandırılıyor.
 
Doğru ve adil olan yöntem bu mudur? Ya da mülakatlarda firmalar nasıl bir yol izleyerek adil bir seçim yapmış olurlar? Elbette doğru ve adil olan yöntem adayın aranılan pozisyon için yeterice istekli ve deneyimli olması olmalıdır."Yetenek Avcılığı" sektörde fark edilmemiş yetenekli insanları bulup onları işletmeye bir değer olarak kazandırmaktır.  Diğer yazılarımda da değinmeye çalıştığım bu konu sektörün kanayan ve değişmeyen bir yarası olmaya devam etmektedir. Bir diğer konu İK sektörü bayan egemen bir sektör haline gelmiştir.
 
Birçok firma bayan eleman çalıştırmayı tercih etmektedir. İstatistiklere göre sektörde %70  bayan İK elemanı çalışıyor. Bu da her 4 İK çalışanından 3 ü kadın demek oluyor. Dolayısı ile sektördeki bu bakış açısı nedeniyle erkek İK cılar  iş bulamaz bir hale geldi. Bayan İK cıların görsel olarak firmaya bir sempati kazandırdığı kesin. Ancak herkesin adil ve eşit  bir şekilde çalışma hayatında olması gerektiğini düşünüyorum. ( Burada bayan İK'cı lar alınganlık gösterebilirler, ancak aylarca iş arayıp ta sektörde iş bulamayan Erkek İK cıların yerine kendilerini koyarak düşünmeye çalışsınlar.)
 

Sektörde bir iki sorun ile yazıya bir başlangıç yapmak istedim. Gelelim İK konferansları, toplantıları, panelleri vb.etkinliklere. Bu gibi toplantılar genelde çok yüksek katılım ücretleri ile düzenlenmektedir. Öğrenciler, işsiz İK cılar bu gibi toplantılara iş bağlantısı yapma amacıyla katılmayı düşünebilirler fakat  bu yüksek  ücretlerden dolayı katılamıyorlar. Dolayısı ile aslında bu gibi toplantılar tam olarak amacına hizmet etmiş olmamaktadır.
 
Toplantılarda birkaç İK Yöneticisi sektörel alanda bir iki yenilikten bahsederler ve genelde İK nın güzel yönleri vurgulanır, katılımcılar alkış tutarlar , gece renkli ve pırıltılı salonlarda kahkahalar ve sohbetlerle son bulur ve herkes evlerine dağılır. Ertesi gün İK cılar firmalarına döndüğünde yine marka üniversite mezunlarını mülakatlarda seçmeye devam eder, CV sinde tanınmış firmalarda çalışmış olan adaylara öncelik verir ve onları "Yetenek" olarak firmalarına kazandırmanın haksız gururu içerisinde çalışmaya devam ederler. Mülakatlarda adaylara geri dönüş problemleri de yaşanmaya devam eder.
 
Sektörde olumsuz hiç birşey değişmeyecekse  o halde bu toplantıların yapılış amacı nedir? İK cıların kaynaşması amacı ile mi düzenleniyor? Sektör kendisine bu gibi toplantılarda ayna tutmayacaksa  yapılan yanlışlar nasıl düzeltilebilir? Bu toplantıların sektörün düzeltilmesi adına çok ta katkısı olmadığı kesin. İK adına yapılan hatalar sürekli yapılmaya devam etmektedir. Dolayısı ile amacına hizmet etmeyen İK toplantıları birilerine hizmet etmeye devam edecektir.
 
 
Mesut YÜKSEL

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Colgate Coupons