29 Kasım 2014 Cumartesi

BİR İŞE ALIMCI'NIN GÖZÜNDEN MÜLAKAT SERÜVENİ

Şirketinizde boş bir kadro açıldı. Bir işe alımcı olarak yeni bir mülakat süreci başlamış demektir. Adayın yetkinliklerini ve aradığınız kriterleri içeren bir ilan metni hazırladınız, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra iş ilanınızı kariyer portallarına çıktınız ve birkaç gün aday havuzunun dolmasını beklediniz.

Aday havuzu yeterince başvuru aldıktan sonra sıra geldi yüzlerce cv arasından vermiş olduğunuz ilanda belirttiğiniz  kriterler ile  örtüşen adayları seçmeye. Burada işe alımcının deneyimine göre onca cv arasından aradığınızı bulmak, kolay ya da zor olabilir. Tamamen sizin deneyiminizle alakalı bir durum.

Bu kadar başvuru arasından aradığınız kriterlerle örtüşen 10 tane adayın CV sini seçtiniz ve sıra geldi onları mülakat için şirketinize davet etmeye. 10 kişiyi tek tek aradınız ve bunlardan en az yarısına çeşitli sebeplerle ulaşamadınız, elinizde ulaşabildiğiniz 5 özgeçmiş kaldı. Bunları farklı tarih ve saat aralıklarında mülakat için şirketinize davet ettiniz.

Evet ilk adayınız geldi bile! Sıcak bir karşılamadan sonra toplantı odasına alınan adayınız, ikram edilen çay,  kahve eşliğinde  iş başvuru formunu dolduruyor. O iş başvuru formunu doldururken, işe alımcı adayın cv'sini gözden geçiriyor ve mülakat öncesi aday hakkında bilgi topluyor. Bunun için birkaç dakika yeterli olur. 15-20 dakika sonra adayın yanına gidilerek, iş başvuru fomu alınır ve biraz müsade istenir.

Sonrasında işe alımcı adayın elle doldurduğu formu ile cv arasında tutarsız bir durum var mı diye kontrol eder. Adayların yaptıkları hataların başında iş başvuru formu ile cv arasında yazılan bilgilerin tutarsız olması gelir. CV ile formun aynı bilgileri içeriyor olması gerekir. Aksi halde bu işe alımcının gözünden genelde kaçmaz ve sizin için eksi bir puan olarak hanenize yazılır.

Örneğin, cv'nizde işten ayrılış sebebinize istifa yazıp, özgeçmişte de işten çıkarılma yazarsanız bu tutarsız durum işe alımcı tarafından fark edilir. Diğer bir örnek, cv'nizde çalıştığınız bir şirkette tarih olarak 3 sene çalıştığınızı yazıp, iş başvuru formuna da 1 sene yazarsanız bu da tutarsız bir durum teşkil eder. Bu tip hataları daha en baştan mülakat sürecinde elenmemeniz adına yapmamaya çalışın.



Gerekli kontroller yapıldıktan sonra artık toplantı odasında aday ile işe alımcı baş başadır ve aday kendisini ispat etme açısından psikolojik bir savaşın içindedir. İşe alımcı, adayın iş görüşmesi için kılık kıyafetinin uygunluğundan tutun da, adayın kurmuş olduğu cümlelerde kendisini yeterince ifade edip edemediğine kadar her şeyi dikkate alır.

Adeta mülakat sürecinin tüm aşamalarında sizi ince eleyip sık dokur. Sizin yeteneğinizi ve deneyiminizi ölçme adına bir takım sorular sorar. Bu sorulardan bazıları sizin stres karşısında ne tepki verdiğinizi ve nasıl davrandığınızı ölçmeye yönelik sorular olabilir. İşte önemli olan bu savaştan galip olarak ayrılabilmek ve her ne şartta olursa olsun işe alımcının sormuş olduğu psikolojinizi ölçen tuzak sorulara sakin ve mantıklı cevaplar verebilmektir.

Adayların bir çoğu bu sorularda gereksiz yere sinirlenerek tuzağa düşmekteler ve maalesef mülakat sürecinde elenmekteler. Bu tuzağa düşmemek için işe alımcının sorduğu sorulara sakin ve mantıklı cevaplar vererek ,işe ne kadar hevesli olduğunuz havasını yaratırsanız bu durum diğer adaylar arasından öne çıkmanızı sağlayacaktır.

İşe alımcı 5 aday ile görüştü ve uygun gördüğü 2 adayın cv'sini ilgili birim müdürüne yada yöneticisine yönlendirdi. İlgili birim yöneticisi de bu adaylar ile görüşmek istediğini söyledi ve cv'leri size geri gönderdi. Bundan sonra aday için 2 mülakat süreci başlayacak ve bu sefer de ilgili birim müdürünün gözüne girmeye çalışacak.

İkinci görüşme  de olumlu  sonuçlandığı taktirde,  ilgili birim müdürü  adaya iş teklifi yapılmak üzere
cv' sini ik'ya iletir. Evet nihayet sıra iş teklifinize geldi. Onca mülakat sürecini aştınız işe alımcının psikolojik sorularına güzel ve mantıklı cevaplar verdiniz, ikinci görüşmede de ilgili birim müdürünün de gözüne girdiniz.

Bundan sonraki süreçte hakkınızda yapılan  referans kontrolleri olumlu ise ik tarafından size bir iş teklifi yapılacak. Telefonunuz çaldı ve bu sefer 3.görüşme için yani iş teklifi için şirkete davet edildiniz. Artık bunca sıkıntı ve çilenin ardından sizin de bir işiniz olacak ve çalışma hayatına dahil olacaksınız.



Mesut YÜKSEL







0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Colgate Coupons