23 Ocak 2015 Cuma

AZ PARAYA ÇOK İŞ FELSEFESİ



İstatistiklere göre  milyonlarca işsizin olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Dolayısı ile insanlar bir iş sahibi olabilmek için zor yaşam koşullarında mücadele içerisine giriyorlar. Bu mücadele neticesinde maalesef her zaman istediğimiz kalitede bir iş bulamıyoruz. Zaman zaman işsiz kaldığımız anlarda bir çoğumuz yetenek ve deneyimlerimiz ile örtüşmeyen işlere girip çalışmışızdır. Aldığımız ücret de piyasa koşullarına göre çok düşük olmuştur. Burda işverenlerde genelde az paraya çok iş yaptırma düşüncesi hakim olmaktadır.

Yaptığım bir çok iş görüşmesinde İk ile ilgili tüm fonksiyon bilgisi ve tecrübesi benden istendi. Örnekse, İşe alım, özlük, bordro, performans yönetimi, kariyer yönetimi, kalite yönetimi vb. gibi konularda bilgim olup olmadığı sorgulandı. Ancak bu kadar yetenek ve deneyim  istenmesine karşın işveren bizlere hak ettiğimiz ücreti teklif ediyor mu? Elbette piyasa koşulları üç aşağı beş yukarı bellidir fakat sizden on parmağınızda on marifet olmasını bekleyen firmaların size teklif ettiği ücret genelde sizin kafanızdaki ücret skalasının altında bir ücret olmaktadır.

Bunun nedeni ülkemizdeki işsizlik oranının yüksek boyutta olması ve işverenlerce işgücünün ucuza kullanılmasıdır. İşsizlik oranının düştüğü ülkelerde kalifiye personelin ücret skalasının yüksek olduğunu gözlemliyoruz. Firmalar yetişmiş personel bulmakta zorlandıkları için ücret skalasını yüksek tutmak zorunda kalıyorlar. Aksi halde eleman bulamıyorlar.

Ancak işsizliğin yüksek ve ekonomik göstergelerin düşük olduğu toplumlarda ,emek yoğun çalışan sektörlerde ücret skalası düşük tornover yüksek seyretmektedir.
Düşük ücret ile çalışan insanlar karşılarına çıkacak ilk fırsatta mevcut işlerini bırakma eğilimi içerisine girmekteler. Bu durum bazı sektörlerde sürekli bir turnover durumu yaratmaktadır. İşsizlik ülkemizde temel sorunların başında gelmektedir.

Politikacılarımızın bu duruma makro açıdan çözüm önerileri getirmesi gerekmektedir. İşkur'un fonksiyonu arttırılarak hantal yapısından kurtarılmalı ve daha çok iş ve istihdam üreten bir kurum olması sağlanmalıdır. İşkur'un Üniversite mezunlarına yönelik istihdam hizmetleri daha işlevsel bir hale getirilmelidir.

Devletin iş dünyasına yönelik mevcut yasaları revize ederek daha çağdaş bir yasal düzenleme yapması elzem bir hale gelmiştir. Milyonlarca işsizin olduğu bir toplumda   atıl  iş gücü ekonomik göstergelere olumsuz bir şekilde yansımaktadır. Verimli insan kaynağı ,iş dünyasına katılmadığı sürece üreten değil tüketen bir hale gelmektedir. Üniversite mezunu bilgili ve donanımlı gençlerimize yönelik istihdam politikaları artırılmalıdır.

Sektörde kişisel donamım ve tecrübe artıkça istenecek ücret skalası da daha yüksek olacaktır. Dolayısı ile az paraya çok iş yaptırmak düşüncesi milyonlarca işsizin olduğu bir ülkede işverenlere cazip görünse de işletmeye alınan eleman  bir iş fırsatı yakaladığı zaman bunu kullanacaktır.

Bu bakış açısı işletmelere turnover olarak dönecek ve uzun dönemde bilgi ve yetenek kaybı yaşanacağından işletme hanesine zarar olarak kayıt edilecektir. Ucuz işçilik işletmeler açısından, eksik iş güvenliği, turnover, bilgi ve yetenek kaybı demek olmaktadır. Kısa dönemde cazip görünse de uzun dönemde işletmeye altından kalkması güç zararlar olarak dönecektir. İnsanlar iş dünyasında daha iyi kariyer ve ücret alma adına yıllarını eğitim  yolunda harcarlar. Onca eğitim, okul ve kurs masrafları bizi daha donanımlı ve bilgili bir insan haline getirir.

Bunca emeğin ve birikimin iş dünyasında parasal olarak bir getirisi olması gerekmektedir. Bilginin değeri ölçülemez! cehalet ise bevada! Ucuz etin yahnisi yenmeyeceği gibi ucuz işçiliğin de işletmenize zararı büyük olacaktır. Bilgiye ve donanıma verilen ücretin uzun vadede işletmenizin ekonomik göstergelerine olumlu yansımaları gözlemlenecektir. Bilgi ve deneyime değer vererek  adil ücret politikası uygulayan işletmeler kurumsal kimliklerini  koruyarak marka imajlarını yükseltecek ve sektörde varlık göstermeye devam edeceklerdir.
Mesut YÜKSEL

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Colgate Coupons