3 Aralık 2014 Çarşamba

İK VE ADAYIN DİGİTAL DÜNYAYA ENTEGRASYONU

 
 
 
İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi ilk uygulanmaya başladığı yıllardan beri sürekli gelişerek günümüze kadar geldi. İş ilanı vermek için önceden gazetelere ilan verilir, ilanda belirtilen telefon numaralarına adayların telefon açıp iş hakkında bilgi alması ile adaylar şirkete davet edilir ve mülakat orada gerçekleşirdi. İnternetin gelişmesi ve yaygınlaşması ile şirketler kurumsal web sayfaları oluşturdu ve iş başvurusu site üzerinden başvuru formu doldurularak da gerçekleştirilebiliyordu. Fakat site üzerinden gerçekleşen bu başvurular yetersiz gelmekteydi.
 
Bu durumu fark eden girişimcilerin öngörüsü ile  kariyer portalları iş dünyasına hızlı bir giriş yaptı ve aday seçme açısından şirketlere büyük kolaylıklar sağladı.Özgeçmiş (CV) kavramı bununla birlikte yaygınlaştı ve insanlar kariyer portallarına iş başvuru yapabilmek için özgeçmiş oluşturup iş başvurusu yapmaya başladılar. Şirketler bu sayede ellerinde sürekli güncel olan bir aday havuzu oluşturarak turnover durumuna hazırlıklı olmaya başladılar.
 
Kariyer portallarının bu kolay kullanımı sayesinde İK eskisi gibi eleman bulmakta zorlanmıyordu ve bu şirketler için çok büyük kolaylıklar getirdi. Kariyer portallarında,şirketlerin isteği ile kişilik ve karakter tahliline yönelik testler de eklenmişti. Dileyen şirketler eleman seçiminde bu yöntemleri de kullanarak seçim yapabiliyordu.

Özlük kısmında yeni bordro programları da hızla gelişerek SGK ile bir çok işlem program ile entegre edilerek kullanım kolaylığı sağlanıyordu. Ay sonu raporları, aylık bildirgeler vs.bir çok rapor bordro programıyla SGK nın entegre olması sağlandığından dolayı İK için büyük külfet olan birçok raporlama işi artık tek bir tık ile kolayca yapılabilir hale gelmişti.
 
  
 
  
İş dünyasında işlerin yoğunluğundan dolayı insanların artık eskisi kadar boş vakitleri olmuyor. Dolayısı ile herkesin vakti çok kıymetli. İK da vakit kullanımı açısından çağa ayak uydurmak zorunda olduğundan, artık günümüzde bazı şirketlerin eleman seçimini internet üzerinden online mülakatlar ile gerçekleştirdiğini duymaktayız. Kariyer portallarından yapılan kişilik ve yeteneği ölçmeye yönelik bir takım testler ve on line mülakatlar bu yoğun iş ortamına hem aday  hem de şirketler için zaman kazanılması demek oluyor.
 
Dolayısı ile adaylar sürekli mülakat için şirkete davet edilmiyor bu çeşit eleminasyon yöntemiyle sadece son bir görüşme ile adaya iş teklifi yapılıyor. Digital dünyanın tüm alanlara girdiği günümüzde İK'nın da kendisini bu dünyaya adapte etmemesi elbette düşünülemez. Ayrıca sosyal medyayı etkin olarak kullanan herkesi İK kolaylıkla takip edebilir ve aday hakkında ön bilgi toplayabilir.

Bazıları mülakatta acaba neden elendim? Oysa iş için aradıkları vasıflar benimkilerle birebir örtüşüyordu  diye düşünebilir. Bunun sebebi belki de face ,twitter yada başka bir sosyal mecrada yapmış olduğunuz paylaşımların İK nın görmesi olabilir mi? Birçok kişinin iş görüşmesi ile bunun ne alakası var şeklinde düşündüğünü tahmin edebiliyorum.
 
Konuyu örneklendirmem gerekiyorsa ;siyasi paylaşımlarınız iş başvurusu yaptığınız şirketin kurum kültürü ile hiç uyuşmuyorsa ,bu durum şirket tarafından iş başvurusu sürecinde elenmenize neden olabilir.Herkes her ortamda istediği paylaşımları o kadar rahatça yapıyor ki, bazen bize sunulan bu özgür ortam iş dünyasında ayağımıza dolanabilir ve çok istediğimiz bir işi kaybedebiliriz.
 
Sosyal medya  ve digital dünya her ne kadar İK ve aday açısından bir takım kolaylıklar getirse de hem şirketler hem de adaylar hakkında insanlar artık çok rahat bir şekilde istediği bilgiye ulaşabiliyor. Konuya bu açıdan yaklaşırsak, herkesin yaptığı paylaşımların ve yazdığı yazıların günün birinde  önüne çıkacağı ve belki de çalışmayı çok istediği bir şirkette mülakat sürecinde bu paylaşımlar nedeniyle elenebileceği  bilinci ile hareket etmesi kendi yararlarına olacaktır.


Mesut YÜKSEL

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Colgate Coupons