9 Şubat 2015 Pazartesi

SAĞLAM BİR KARAKTER İLE KARİYER YÜKSELİR Mİ?




Karakter, kişilikle eş anlamlı ve kişiye has duygu, düşünce, tutum, davranışların bütünüdür. Karakterimizi, şahsi özelliklerle, içinde yaşadığımız aile, toplum ve çevrenin ahlaki değerleri, yargıları oluşturur. Kişiliğimizi; biyolojik ihtiyaçlar, dürtüler, eğitim, tecrübeler, içinde yaşadığımız toplumun değerleri, inançları ve bize yüklediği roller belirler. Karakterli olmak; iyi, güzel, doğru yapmak, fedakarlık ve başkalarını sevmek gibi olumlu düşüncelerle bezenmek demektir.

İş hayatında kariyer yapmanız ile karakteriniz arasında nasıl bir ilişkisi olabilir? İsterseniz bu soruya cevap bulmaya çalışalım.

Tarih boyunca yaşadığı döneme damgasını vuran şahsiyetlerde gözümüze çarpan ilk özellik sağlam bir karakter sahibi olmalarıdır. Sağlam bir karakter ardında insanlara güven duygusu aşılamanıza vesile olur. Güven duygusu aşıladığınız insanlara da sözünüzü dinletme ve inandırıcı olabilme açısından hükmetmeniz daha kolay bir hale gelir. Dolayısı ile tarihte gördüğümüz komutanlar, devlet adamları, krallar ve padişahlar gibi büyük halk kitlelerine liderlik eden insanların  bir çoğunun karakterlerini incelediğimizde karşımıza hep olumlu kişilik özelliklerinin çıktığını görmekteyiz.


O zaman burda şu soru karşımıza çıkmaktadır. Sağlam bir karakter nasıl olmalıdır? Bu soruya cevap bulmaya çalışalım.

 
  • Sağlam karakterli insanlar karşılarındaki insanlara konuşma ve duruşları ile güven telkin edebilen insanlar olduğundan insanları daha kolay ikna edebilen ve sözlerini geçiren bir kişilik özelliği sergilerler. Dolayısı ile bu yönleri onları başarıya daha çabuk götürmede en önemli etken olmaktadır.
  • Sağlam karakterli insanların adeta sözleri senet gibidir."Söz beynimde olduğu sürece benim kölem fakat ağzımdan çıktıktan sonra ben onun kölesi olurum" düsturu ile hareket ederek ağızlarından çıkacak her sözün kölesi olacaklarının bilinci ile  bin düşünüp bir konuşurlar.
  • Sağlam karakterli insanlar asla dedikodu yapmazlar. Olayları adil ve objektif bir şekilde değerlendirip vicdanlarının süzgecinden geçirdikten sonra bir yargıya varırlar.
  • Sağlam karakterli insanlar genelde Lider ruhlu olurlar ve bu onların bulundukları toplumda çabuk sivrilip önder olmalarına neden olur.
  • Sağlam karakterli insanlar dürüst, namuslu ve ahlaklı olurlar. Bu yönleri ile insanlar arasında örnek teşkil ederler.

Peki İş Dünyasında Sağlam Bir Karakterimiz Olması Bizi Başarıya Götürebilir Mi?

 
İş dünyası çok acımasız ve zor bir yoldur. Dolayısı ile elbette sağlam bir karakterin yanında bir takım özelliklerinizin olması sizi başarılı bir kariyer yolculuğuna çıkaracaktır. İyi bir eğitim almış olmanız ve bir takım yetenek ve becerilerinizin gelişmiş olması eğer sağlam bir kişiliğiniz bulunuyor ise sizi başarıya götürecektir.

Bunun yanında geniş bir iş çevreniz bulunuyorsa  "karaktere bir şans vermek" sizi başarılı bir kariyere doğru götürecektir. Şansınız yada geniş bir çevreniz bulunuyor ise iyi bir işe girdikten sonra sağlam bir karakter sizi iş dünyasında çok çabuk yükseltecektir. Tabiki burda karakter sahibi bir yönetici ile çalışmak size çok şey katacaktır.

Sağlam kişiliğimizin yanına iş arıyorken sosyal medyayı iyi kullanabilen, fırsatları kovalayabilen, girişimci ve atik olma özelliğini de ekleyebilirsek bu şekilde bir davranış  kısa zamanda iş bulmanıza vesile olacaktır. İş dünyasında girdikten sonra da "Karakteri İşe al Yeteneği Eğit" söyleminden hareketle kişiliğinizin üstüne eğitim şeklinde konacak her bir tuğla sizi istediğiniz seviyeye daha çabuk götürecek bir etken olacaktır.

Karakteri çok sağlam ancak iş dünyası tarafından hiçbir şans verilmeyen insanların çokça olduğu günümüzde işverenler yetenekli ve sağlam kişiliği olan insanlara daha çok şans vererek onları iş dünyasına kazandırmalıdır. Sağlam bir karakter her zaman iyi bir kariyer getirmeyebilir ancak vizyon sahibi  işverenler iş arayan yeteneklere ve  işletmede  çalışanlara yatırım yaparak onları eğitip geliştirir ise hem firmasına hem de iş dünyasına yön verecek  kişilerle ilerleme şansı yakalayıp yeni ufuklara yelken açabilirler.

İyi karakter sahibi olmak, önemli bir yeteneğe sahip olmaktan daha çok övgüye değerdir. Çoğu yetenek Tanrı vergisi bir hediyedir. İyi karakter ise tam tersine bize verilen bir şey değildir. Düşüncelerimizle, seçimlerimizle, cesaretimiz ve kararlılığımızla, parça parça yarattığımız bir özelliktir.    

John Luther

Mesut YÜKSEL



4 yorum:

Eyüp Demirelli dedi ki...

Yazının tamamını değerlendirdiğimde bir tartışma konusu olarak vizyon sahibi yönetici kimdir, nasıl olmalıdır? sorularını sormak isterim.

Telepatik dedi ki...

Eyüp Bey Yorum için teşekkür ederim. Vizyon sahibi yöneticiyi kısaca tanımlarsam; Egodan ve komplekslerden uzak, öngörü ve bilgi sahibi, çalışanlarını kurumun bir parçası olarak görebilen ve onların eğitimi ve gelişimi için imkanlarını seferber eden yönetici olarak tanımlayabilirim.

Unknown dedi ki...

Düşüncelerinize katılıyorum. Çünkü, insan da karakter kolay kolay değişmezken bilgi ve becerileri eğitim ile kazanabilir. Umarım işverenler de öncelikle kişiliği göz önünde bulundurur, yeterlilikleri ikinci planda değerlendirir. Yazınız için teşekkürler:)

Telepatik dedi ki...

Teşekkürler Esra hanım değerli yorumunuz için :) Sağlam bir karakter her insanda bulunmaz ancak diğer faktörlerin olmaması da maalesef karakteri tek başına yetersiz bırakıyor.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Colgate Coupons