Yazıma başlamadan önce fütürizm nedir? isterseniz önce onla başlayalım;Türkçe karşılığı “uzgörü” olan Fütürizm, İngilizce’deki future (gelecek) sözcüğünden türemiş bir düşünce akımıdır. Dünyada bu düşünce akımını yaymak ve fütürist fikirler geliştirmek üzere birçok dernek ve organizasyon bulunmaktadır. İş ve yaşam için olumlu gelecek tasarımına fütürizm ve bu tür bakış açısını benimseyenlere fütürist deniyor.
Yani bilgiyi, insanlık için, evren için en iyi nasıl kullanabiliriz kısmına geçtik. Hepimiz için en iyiyi keşfetme, yani çokluktan en iyiye geçme, bilgiyi nasıl kullanacağımızı bulma dönemindeyiz. Fütürizm bu dönemin en faydalı bakış açılarından biri olarak kendini ifade etmeye başladı. Bu gün İnsanlık adına birçok sorunu çözüyoruz ama bu yeterli mi? Herkes mutsuz, herkes bir arayışta dolayısı ile geleceğe yatırım yapan işletmeler fütürist bir yol izleyerek varlık gösterebilirler. Şüphesiz ki bir işletmede fütürist bir bakış açısının oluşabilmesi için üst yönetim ile İnsan Kaynakları departmanının ortak hareket etmesi ile işletme politikası haline gelecektir.
İşletmelerin kuruluş amaçları zor ekonomik ve rekabet koşullarında gelecekte de var olabilmektir. Bu düşünceye sahip bir bakış açısı olan işletmeler şüphesiz ki gelecekte de var olabilmek için bir takım alt yapı yatırımları yaparak işletmeyi geleceğe hazırlamak zorundalar. Oldukça meşakkatli olan bu yolda geleceğe yatırım yapmak adına yoğun teknoloji ve eğitim yatırımları yapılmalıdır. Eskiden bilgiye sahip olan, güce ve başarıya da sahip oluyordu, bugün bilgi herkes için çok kolay ulaşılabilir durumda. şimdi sibernasyon (Üretimde karar veren bilgisayarlı sistemlerin kullanılması) çağına girdik.
Her türlü teknolojik alt yapının olduğu işletmede bilgiye ulaşmak ve bilgiyi etkin kullanmak son derece önemlidir. Bilgiyi işleyebilmek ve geleceği tasarlayabilmek öngörüsü, yaratıcılığı olan etkin insan kaynağını işletmeye kazandırmakla mümkün olacaktır. Burada Üst Yönetime ve İnsan Kaynakları Departmanlarına büyük iş düşmektedir. İşletmenin geleceğini şekillendirecek adayları işletmeye kazandırabilmek, elbette eğitimli, deneyimli, öngörüsü ve analiz yeteneği gelişmiş olan İK personelleri ile olacaktır.
Sanayi döneminde kas ve beden gücünün performansının ölçüldüğü dönemden, teknoloji çağında bilgi ve yeteneğin performansının ölçüldüğü döneme geçtik. Dolayısı ile bir işletmede bilginin performansı ne kadar üst düzeyde ise geleceğe o kadar yatırım yapılmış demek olmaktadır.
Dünyada ünlü fütüristlere birkaç örnek vermek gerekirse, Facbook'un kurucusu bu gün 30 yaşında bir füturisttir. Zuckerberg 2004 yılında Harvard Üniversi'nden girişimci arkadaşları Dustin Moskovitsz Eduardo Saverin ve Chris Hughes ile şu anda CEO'su olduğu sosyal paylaşım sitesi Facebook' u kurarak dünyanın şu anki en genç zengini olmasıyla tanınıyor. 2011 itibariyle kişisel serveti 24 milyar Amerikan dolarıdır. 2010 yılında ise TIME dergisince Yılın adamı seçilmiştir.
Steven Paul Jobs (24 Şubat 1955 - 5 Ekim 2011), Apple Computer, Inc.'ın kurucu ortağıdır. Ölümünden 5 hafta öncesine kadar yeni adıyla Apple Inc. de CEO olarak görev yapmış ve vizyonel yenilikçi yaklaşımlarla bilgisayar endüstrisinde çığır açan birçok yeniliklere imza atmıştır. Bilgisayar endüstrisinin önderlerinden olarak kabul edilir. Next Computer ve Pixar Animasyon Stüdyoları'nı da kurmuş ve yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır. Yönettiği Apple firmasını zirveye çıkardığı yıllarda pankreas kanserine yakalanmış, 7 yıl içinde 56 yaşında ölmüştür.
Geleceği gören ve onu şekillendirme öngörüsüne sahip olan bu iki fütürist şirketlerine milyonlarca dolarlık arge yatırımları yaparak geleceği şekillendirecek alt yapının temelini atmışlardır. Bu iki şirketin yarattığı ürünler ,hayatımızı kolaylaştırmanın yanı sıra bizi geleceğe hazırlayan tasarımlar olmaktadır.
Günümüzden çok da önce bir tarihte kurulmayan bu şirketlerin CEO'ları şüphesiz ki geleceği çok iyi analiz edebilen ve bilgiyi teknoloji ile işleyip ortaya bir ürün çıkarabilen yaratıcı insanlar. Elbette herkes geleceği öngörme ve şekillendirme öngörüsüne ve yatırım gücüne sahip olmayabilir. Ancak bilgi ve teknoloji çağında yaşanan hızlı gelişmelere işletmeler ne kadar hızlı bir şekilde ayak uydurabilir ve geleceğe yatırım yapabilirlerse fütürist bir bakış açısı sergilenecek ve bu işletmeler gelecekte de var olacaklardır.
Mesut YÜKSEL
0 yorum:
Yorum Gönder