21 Mart 2015 Cumartesi

ÇİKOLATA VE ÇALIŞAN KARAKTER ANALİZİ


   

Çikolatanın Kısa Tarihçesi:

Milattan önce, büyük olasılıkla Olmeklerden oluşan bir grup, Güney Amerika'da kakao ağacı yetiştirir. Mayalar, bir hayvanın bu ağaçtan bir meyve kopardığına tanık olur. Mayalar zamanla bu çekirdekleri nasıl kullanacaklarını öğrenirler. M.S. 600 yılında, Mayalar çikolatalı bir içecek yaparlar. Efsaneye göre, Aztek kralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içiyordu. Azteklerde ve Mayalarda çikolata içmek önemli bir olay sayılırdı. Mayalarda daha çok kraliyet ailesi için uygun görülen bu içeceği sıradan insanlar çok özel durumlarda içebiliyordu.

Azteklerde ise yöneticiler, rahipler, rütbeli askerler, onurlandırılmak istenen tüccarlar bu özel içeceği tadabiliyordu. İspanyol kâşifler Kristo Kolomb ve Hernán Cortés in, 16. yüzyılda Orta Amerika ya yaptıkları gezide Aztek kralı Moctezuma bu çikolatalı içeceği kaşiflere sunar. Kaşifler bu içeceği vatanlarına götürüp hazırlamasını öğretirler. Bu, Mayalar ile Azteklerin öğütülmüş kakao çekirdeklerinin suyla karıştırılmasıyla elde ettikleri bir içecektir.

Aztek dilinde "ekşi, acı içki" anlamına gelen "xocoatl" adındaki bu içeceği Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı. İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar. 80 yıl sonra, İngiltere'de içecek yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başladı. Böylece katı çikolata satan "çikolata evleri" bütün Avrupa'ya yayıldı. 1700'lü yıllarda İngilizler bu içeceklere süt katmaya başladılar. Türkiye'nin ilk yerel üretim yapan çikolata fabrikası ise, cumhuriyetten üç yıl sonra, 1927'de Feriköy'de kuruldu. Bugüne kadar bulunan en eski çikolatanın izlerine 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır.
 

Satırlarıma başlarken çikolatayı icat eden kişi asırlar sonra bu tatlı besini birilerinin çıkıp ta iş dünyası ile ilintili bir yazının içine malzeme yapacağını sanırım düşünmemiştir. İK ile ilgili birçok yazı okudum ve yazdım. Çikolata ve İş dünyasının  iç içe olduğu bir yazıya rastlamadım varsa da ben bilmiyorum . Kafamda neden ikisini bir yazıda kullanmayım? Şeklinde bir fikir belirdi. Malum ya çikolata insana yediği zaman beyninde mutluluk hormonlarını aktif hale getiren endorfin salgılatır ve bu yönüyle bilim adamları bile mutsuz olduğunuzda biraz çikolata yiyebilirsiniz şeklinde tavsiyede bulunur.

Kaliteli bir çikolatanın damakta ve beyinde bıraktığı haz duygusu birçok keyifli hobinin bile önüne geçmektedir. Her damağa ve zevke hitap eden çikolata her yerde satılmaktadır. İşin sırrı doğru seçimi yapmaktan geçmektedir. İş dünyası da aynen böyledir. Her çeşit insanların çalıştığı işletmelerde değişik karakterde olan çalışanlar herkesin damağında farklı bir tat bırakır.

Peki  çikolatalar ile çalışan yada yöneticilerin karakter analizini yapar isek ortaya nasıl bir sonuç çıkarabiliriz?
     
  • Bitter Çikolata: Baskın karakterli ve otoriter çalışan yada yöneticilere benzetebiliriz. Rengi ve kokusu keskin olan bitter çikolata ağızda baskın bir hale geldikten sonra yoğun aromasıyla hafızamızdan uzun süre silinmeyecek bir tat bırakır.
  • Sütlü Çikolata: Daha ılıman ve sakin çalışan yada yöneticilere benzetebiliriz. Çikolatanın içerisinde bulunan süt daha sakin bir karaktere dönüşmenize neden olacaktır. İnsan ilişkilerinde daha pozitif ve takım çalışmasına yatkın tipleri sütlü çikolataya benzetebiliriz.
  • Beyaz Çikolata: Bu tip çalışan yada yöneticiler genelde renklerini asla belli etmezler. İyi mi yada kötü mü olduklarını pek anlayamazsınız. Pek dialoğa girmekten hoşlanmazlar, az ve öz konuşurlar ve ser verip sır vermezler.
  • Fıstıklı yada Fındıklı Çikolata: Bu tip çalışan yada yöneticiler dışarıdan gelecek her türlü söz yada etkinin tesirinde kalarak karar verme eğiliminde olabilirler.
  • Sürpriz Yumurta: Bu tip bir adayı İK işe aldığı zaman işletmenize pozitif anlamda da katkısı olabilir negatif anlamda da :) adı üstünde sürpriz yumurta! ne çıkacağı belli olmaz?.
  • Dolgulu Çikolata: Bu tip çalışan yada yöneticiler genelde dıştan çok sert ve otoriter gibi görünse de içlerinde yufka bir yürek taşırlar. Bu da krema dolgusunun yumuşatma etkisinden kaynaklanmaktadır:) Hulisi Kentmen modeli Yönetici de diyebiliriz:)
  • Meyveli Çikolata: Enerjisi ile bulunduğu her ortamda neşe saçan ve genelde pozitif bir bakış açısına sahip olan yönetici ve çalışanları bu çikolataya benzetebiliriz.
  • Sıcak Çikolata: Bu tip çalışan yada yöneticiler sıcaklıklarını muhafaza ettiği zaman verim alınan tipte insanlardır. Onlardan verim alabilmek için sürekli ateşleyici sözer söyleyip motivasyonlarını yüksek tutmak zorundasınızdır. Aksi halde soğuduklarında katılaşırlar ve verimleri de düşme eğilimi gösterebilir:)
  • Pralin: Sözlükte bir lokma büyüklüğünde ve birçok karışımından oluşan çikolata olarak tanımlanmış olan pralini ben yaratıcı ve yetenekli çalışan yada yöneticilere benzettim. İçerisinde her türlü zenginliği ve rengi barındıran bu kişilikler, işletmeyi geleceğe taşıyabilecek vizyoner  bakış açısına  sahip insanlardır denebilir:) Bu yönüyle Liderleri praline benzetebiliriz.


Bu yazıyı yazmamdaki amaç beyinlerde hoş bir tat ve yüzlerde bir tebessüm bırakabilmek. Elbette ki yukarıdaki eşleşme ve benzetmelere katılmayanlar olabilir ancak bu eşleşmeler tamamen benim şahsi fikrimdir. Günümüz dünyasında oldukça stresli ve zor bir hayat yaşıyoruz. Mutlu olabilmek  için zaman zaman kendimize küçük ödüller vermek bizi rahatlatacaktır. Bunun da  en ucuz ve kolay yollarından birisi bir çikolata yemektir. Çok uzun bir süre olmasa da bir süreliğine bizi rahatlatıp mutlu edecektir. Herkese çikolata tadında bir hayat diliyorum.Sevgiyle kalın!


Mesut YÜKSEL


Çikolata Tarihçesi Kaynak:Wikipedia

10 yorum:

Telepatik dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Mesut Bey Merhaba, Çok hoş bir yazı kaleminize sağlık. Bir ekleme yapmak isterim. Bir de çikolata sevmeyen karakterler var:))

Unknown dedi ki...

İnovatif bir örnekleme olmuş. Harikaa

Telepatik dedi ki...

Filiz Erboğa ve Dursun Çakmak yorum için teşekkür ederim.

Patrona Mektuplar dedi ki...

En sağlıklı çikolatanın Bitter olduğu söylenir, ne yapacağız şimdi :))

Telepatik dedi ki...

Bol Bol bitter çikolata yiyeceğiz ;)

Unknown dedi ki...

Tatlı bir analiz olmuş Mesut Bey.

Telepatik dedi ki...

Tesekkurler Volkan Bey :)

Adsız dedi ki...

Güzel yazdınız.
herkese çikolatalı günler dileklerimle.

Ö.Faruk

Telepatik dedi ki...

Teşekkür Ederim Ö.Faruk Bey

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Colgate Coupons