8 Mayıs 2016 Pazar

SANAL ÜNVANLAR

Ünvanlar ve Ünvanlarımız...İsmimizden önce gelen ve çoğu zaman toplumsal statümüzü ve saygınlığımızın birer ifadesi olduğunu düşündüğümüz title'lerimiz. Mesleki ve Akademik ünvanlarımız  genelde toplumsal ve bireysel ilişkilerimizin belirleyicisi oluyor. Meslektaşlarımız ile daha rahat bir iletişim kuruyoruz ve ortak noktalar yakalayabiliyoruz. Akademisyenler de kendi aralarında daha iyi anlaştıklarını düşünüyor olabilirler. 

Herkesin ünvanına göre toplumda bir yeri oluyor. Kartvizitiniz ne kadar dolu ise yeni girdiğiniz ortamlarda o kadar etkileyici olabiliyorsunuz. İnsanlar size farklı bir gözle bakıp hayranlık duyabiliyorlar. Dolayısı ile bu çağda etiket yada ünvanınız yoksa toplumsal statünüz de ona göre belirleniyor. İletişim kurduğunuz ve bir şeyler paylaştığınız insanlar da genelde sizinle benzer özellik taşıyan insanlar olabilir. İnternet ortamında Facebook, Tweetter yada Linkedin gibi sosyal mecralarda ünvanlarımız bazen bizi olduğumuzdan daha fazla gösterebiliyor. 


Linkedin gibi iş dünyasını bir araya getiren bir Network'te gözüme çarpan şey basit bir dükkan sahibinin bile kendisini CEO yada Charmain gibi ünvanlarla lanse etmek istemesidir. Bu her şeyden önce insanların gözünden kaçmayan ve komik durumlara düşülmesine neden olan bir durumdur. Çağımızda maalesef her şey etikete odaklı olarak gelişiyor. Giydiğimiz kıyafetten tutun da kullandığımız cep telefonu ve yediğimiz içtiğimiz Cafe yada Restaurant herşey ama her şey etiket ve marka odaklı olarak algılanıyor. 

Bir tüketim toplumu yaratılarak bize sürekli belirli markaları daha çok tüketmemiz empoze ediliyor ve subliminal mesajlar ile bu bilinç altımıza işleniyor. İnsan ilişkilerimizin de bu algı doğrultusunda şekillenmesi elbette kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Hak edilen ünvanlar doğaldır ki karvizitimize yada Linkedin profilimize olduğu gibi yazılacaktır. Ancak asistan isek uzman, uzmansak müdür, müdür isek genel müdür yazmanın kimseye bir faydası olmayacaktır. Kimse olduğundan daha fazlası değildir ve olmayacaktır da. 

Sanal dünya ne de olsa kimse anlamaz düşüncesi ile yapılan bu yanlışlar çoğu zaman insanların güven ortamını da zedeleyen bir hale gelebilmektedir. İlk çağ filozoflarından bu yana zamanla yok olmaya yüz tutan insani erdemlerimiz bence bir insan için en büyük ünvan olmaktadır. En büyük erdem ve ünvan insan olmaktadır!

Diğer ünvanlar kartvizitimizde ve yaşamımızda daha geriden geldiği gün gerçek manada erdemli bir insan gibi yaşamayı becerdiğimiz gün olacaktır.

Mesut YÜKSEL

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Mesut Bey, yazınızın bir kısmı hariç kalanına katılıyorum. ...basit bir dükkan sahibinin bile kendisini CEO yada Charmain gibi ünvanlarla lanse etmek istemesi... yazısında bir küçümseme seziyorum ki basit bir dükkan sahibi dediğiniz kişi ticareti, sıcak satışı her gün yaşayan,tecrübe eden ve kendine çeşitli ünvanları layık gören bir çok kişiden daha çok hak ediyordur. Bunun dışındaki tespitlerinizin çok yerinde olduğunu düşünüyorum.

Telepatik dedi ki...

Cenk Bey öncelikle yorum ve eleştriniz için teşekkür ederim. Yazdıklarınızın bir kısmına katılıyorum. Basit derken küçük demek istedim yani sayıca az. Örneğin 1 kişilik yani sadece size ait olan bir cep telefonu dükkanı sahibisiniz. Bu sizi CEO yada Charmain yapmaz. Evet ticaret ehlisinizdir,esnafsınızdır orası ayrı bir konu.Ancak CEO ve Charmain denilen ünvanlar Holding yada şirketler grubu gibi firmalarda üst düzey ve bir grubu yöneten yöneticilere verilen ünvanlardır.Buradaki ayrım önemli...

Unknown dedi ki...

mesut tartışmaya açtığınız bu konu sadece iş dünyası için geçerli değildir ve tırnak içinde sanal unvan başlığı altında çeşitli platformlarda toplumsal bir sorun olduğunu gözlemleyebilmekteyim.İnternet medyasını biraz incelediğinizde insanlar kendilerinin olduğu gibi yansıtmaktan ziyade olmak istedikleri kalıba sokmaya çalışmaktadırlar.Özellikle anlatmak istediğim bu durumu toplumdaki insanların facebook instagram profıllerını baktığınızda görebilirsiniz.Dolayısıyla bu bir toplumsal bir sorundur değinmiş olduğunuz bu konu ifade ettiğim olduğum durumun bir alt metnidir.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Colgate Coupons